Rapoo- It solutions & Corporate template

04-8458401

צור קשר

office@k-usha.org.il

שלח דוא"ל

אתר הנצחה לתושבי הישוב .
יהי זיכרם ברוך...

דף הנצחה לזבולוני יונה ז"ל
(30/05/1924 - 19/01/2007)     ( כו אייר תרפ"ד  -  כט טבת תשס"ז )

יונה נולדה בשנת 1924 ברומניה למשפחה אדוקה מאוד. כל הגברים במשפחה היו רבנים ובנות המשפחה נישאו לרבנים. מצד אביה, מספרת יונה, מנו את השושלת עד לבעל-שם-טוב. כשהייתה יונה בת שנתיים וחצי נפטרה אמה והמשפחה נותרה עם 7 ילדים ללא אם. אביה לא נישא בשנית ובמשפחה טיפלה אישה פולניה. בזמן המלחמה הוגלתה המשפחה לטשרנוביץ' והתמקמה בעיר. שני אחיה הבוגרים הצטרפו לפעילות ב"נוער הציוני" וניהלו את הפעילות מביתם, כתוצאה מכך נרתמה גם יונה לפעילות בתנועה שכללה טיפול בפליטים, העברת מזון ליהודים בבתי חולים, הסתרת שליחים של התנועה ועוד. עם הכיבוש הגרמני נשלחה המשפחה לגיטו, חלק מהמשפחה לא שרד את התקופה הקשה בגיטו, אך חלק ניצל. כאשר התקרבו הרוסים לטשרנוביץ' היה ברור ליונה שיש להמלט מפניהם. היא הצטרפה לקבוצת חברות אשר הבריחה את הגבול לבוקרשט. בתנאים קשים, חיים במחתרת (מאחר ולא היו לה ניירות) הצליחה יונה להתקבל לרשימת העולים לארץ ובשנת 1944 עלתה ארצה, כאן קיבל את פניה אחיה אשר התגורר בכפר חסידים. קבוצת הנוער הציוני אליה השתייכה יונה הייתה מיועדת לישב את אלוני אבא, אך האדמה לא הייתה זמינה והם הופנו לעזרה לתל יצחק. יונה אמנם לא יבשה ביצות אבל חלתה בקדחת וסבלה מהתקפים חוזרים במשך שנה וחצי ובינתיים למדה יונה להדריך בנות בנשק ושימשה מדריכה לעולות חדשות.
יונה נשלחה ללמוד בבית הספר החקלאי בנהלל אצל חנה מייזל, ומאחר ועסקה בהדרכה, היה עליה לנסוע לסידורים בתנועה שם פגשה את שלום. יונה מספרת שהדבר שקנה את ליבה יותר מכל היו המכתבים היפים והכתב הנאה של שלום. כאשר החליטו להינשא, התעורר הוויכוח היכן יגורו, שלום רצה לאושה ויונה לאלוני אבא. הוחלט שהעניין ייפתר ל-5 השנים הקרובות ע"י הגרלה. שלום כתב את שמות הישובים על שני פתקים ויונה הוציאה פתק. בדיאבד סבורה יונה שעל שני הפתקים היה כתוב אושה (ואני שאני מכירה את שלום-אין לי ספק בכך).
השנים הראשונות באושה היו ליונה קשות. שלום היה עובד חוץ והגיע רק בסוף השבוע, יונה נשארה לבד, ללא חדר מסודר וללא קבוצת החברים והרגישה בודדה אך כאשר נפתח החוג הדרמתי באושה-יונה פרחה. היא הייתה שחקנית, אהבה את המשחק וגילמה תפקידים רבים.
יונה עבדה בלול בו התמידה 15 שנה, אח"כ עברה לעבוד במטבח והצטיינה בבישול ובאפיה, כתבה להדי אושה את "פינת המתכון" ואף הוציאה חוברת מתכונים. לאחר מכן עברה לעסוק בתקציבים אישיים. יונה מספרת שהחבר האושאי היה ניכר אצלה בכיסו, כוסו וכעסו. כיסו-בגלל מצבו בתקציב , כוסו בגלל הכוסות המלוכלכות שהיו משאירים לה על השולחן אחרי הפגישה וכעסו- זה ברור. גם בכתיבה שלחה את ידה ורק בגלל העובדה שעם יוצר פורה כמו שלום קשה להתחרות, הדבר כמעט ולא נודע.
ליונה ושלום נולדו מוטי, אלי ושרהל'ה. בשנת 1979 נהרגה שרהל'ה בזמן שרותה הצבאי ומן המהלומה הזאת לא הצליחה יונה להתרומם.
את ימיה האחרונים עשתה יונה בבית הסיעוד עם שלום וכאשר שלום נפטר פסק רצונה לחיות.
כפי שציינתי יונה הצטיינה בחוש הומור (שהרי כמי שחיה עם שלום הייתה צריכה הומור) וגם היא שלחה את ידה בכתיבה. אלא שע"י שלום הפורה, לא התבלטה. לסיום אני רוצה לקרוא שיר שלה שמשקף נאמנה את ההומור והחן של יונה:

שלום לך יונה, נוחי בשלום על משכבך ותהיי נשמתך צרורה בצרור החיים.




הוסף



< חזרה לאתר הנצחה
usha abc
ab מערכת הצבעות דיגיטליות הצבעה דיגיטלית אתר לקיבוץ קריאות שירות קריאות שירות